AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Meclis’in bu dönem en önemli mesaisi yeni ve sivil anayasa olacak” açıklamasının ardından gözler Külliye ve AK Parti’de iki ayaklı olarak yürütülen yeni anayasa çalışmasına çevrildi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, bugün itibarıyla Meclis’te grubu bulunan tüm siyasi partileri tek tek ziyaret ederek, yeni anayasa ve Meclis İçtüzüğü çalışmasına destek isteyecek.
Kurtulmuş, önceki gün Meclis’in yeni yasama yılı açılış resepsiyonunda bir grup gazeteciye yeni anayasa ve iç tüzük konusunda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Genel Kurul konuşmasında yinelediği “yeni anayasa” çağrısının hatırlatılması üzerine Kurtulmuş, “Meclis’te grubu bulunan tüm siyasi partiler, göreve başladığımda bana hayırlı olsun ziyaretinde bulunmuştu; ben de salı gününden itibaren tüm parti gruplarına iade-i ziyarette bulunmaya başlayacağım. Orada anayasa çağrımızı yineleyeceğim. Bu süreçte önemli olan önyargısız, doğru zemin ve doğru yöntemlerle konuyu tartışmak. Sürece tüm paydaşları da ekleyerek, sözü olan herkesi dinleyerek yeni anayasayı tüm partilerimizle birlikte başarabileceğimize inanıyorum” dedi. Kurtulmuş, bir başka soru üzerine Meclis İçtüzüğü’nün yenilenmesinde partilerin uzlaşısı noktasında daha umutlu olduğunu da söyledi.
Güler de gidecek
Edinilen bilgiye göre Kurtulmuş’un ardından AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler de, kasımın ilk haftasında önce MHP daha sonra CHP, İYİ Parti, Yeşil Sol Parti ve SP’ye ziyarette bulunacak. Güler, anayasa görüşmelerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Diğer partilerle yönteme ve usule ilişkin olarak önümüzdeki dönemde bir komisyon çalışması mı olur, çalıştay gibi bir yöntem mi olur bunu konuşmayı arzu ediyoruz. Ön niyeti aldıktan sonra onu bir takvime bağlayarak da görüşme trafiğini başlatmış oluruz” ifadelerini kullandı.
Muhalefet mesafeli
Yeni anayasa konusunda muhalefetin ise iktidara mesafeli açıklamaları dikkati çekiyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün yeni yasama yılı açılışının ardından Erdoğan’ın “yeni anayasa” çağrısına ilişkin, “Çağrıyı yapanların önce anayasaya uyması lazım” değerlendirmesinde bulunmuştu. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu da yeni anayasa tartışmalarının, yerel seçimlerden sonra gündeme getirilmesinin daha uygun olacağını ifade etmişti. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise, “Bir çalışmaları varsa gönderirler Meclis’e inceleriz. Yok Meclis’te bir çalışma yapılsın isterlerse çalışmalara katkı veririz. Meclis’te yapılacak bir çalışmanın dışında olmamız zaten söz konusu değil. Meclis’te bütün partilere açık bir çalışma olursa biz de katkı veririz” demişti. “Maddelerden birinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görev süresini uzatmaya yönelik olacağı iddiası var” sözüne de Babacan, “Bir bakalım, görelim, varsayıma ne cevap verelim ki” karşılığını vermişti.