Türkiye’de yürütülen parasal sıkılaşma adımları neticesinde enflasyonun düşürülmesi hedeflenirken, vatandaşların enflasyon nedeniyle kredi kartlarına yüklenmesi ekonomi yönetiminde büyük bir sıkıntı yaratmış durumda.
BANKALARA KREDİ KARTI TALİMATI
Türkiye, kredi kartı limiti ve gelir tutarı açısından dünyanın en sağlıksız ülkeleri arasına yerleşirken, milyarlarca doları bulan kart harcamaları nedeniyle ekonomide istenen soğuma yakalanamıyor. Bu durum enflasyonun beklenenden yavaş düşmesine yol açarken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan’ın girişimleri ile kredi kartlarına yönelik yeni kısıtlamalar gündeme gelmişti.
KISITLAMA ÖNCESİ SON KEZ LİMİTLER ARTIRILDI
BDDK tarafından geçtiğimiz aylarda bankalara gönderilen talimat ile kredi kartlarında yaşanan sağlıksız durumun önüne geçebilmek için müşterilerin limit oranları ile gelir düzeylerinin yeniden karşılaştırılması ve yeni limit artışlarının engellenmesi talep edilmişti.
Bankalar, yeni kısıtlama adımlarının kredi kartı limitlerini kısıtlayacağı haberinin ardından harekete geçerken, çok sayıda özel banka geçtiğimiz haftalarda peş peşe limit artırımına gitti. Milyonlarca kredi kartı kullanıcısının kart limiti yükseltilirken, bu durumun ilerleyen haftalarda yürürlüğe girmesi beklenen kısıtlamalara karşı bir önalma olduğu düşünülmekte.
KREDİ KARTINI KAPATMAK İSTEYENE TEHDİT GİBİ UYARI
Yüzde 50’ye yükselen politika faizi sonrasında milyonlarca vatandaş, aylık gelirinin oldukça üzerinde belirlenen kredi kartı limitleri nedeniyle ‘batık’ duruma düşmemek ve çok fazla borç yapmamak için kartlarını kapatma kararı aldı.
Ancak özel bankalar, kredi kartını kapatmak için arayan müşterilere bu işlemi yapmaları halinde kredi puanlarının olumsuz etkileneceğini ve ilerleyen süreçte kredi çekmek istediklerinde olumsuz yanıt alacakları yanıtını veriyor.
Tehdit gibi bu yanıt sonrasında birçok müşteri kart kapatma başvurusunu geri çekerken, halihazırda atıl durumda bekleyen kart limitleri ise artan masraflar nedeniyle kısa sürede harcamalara dönüşerek vatandaşları derin bir borç sarmalına sürüklüyor.